Projekt zdravá jídelna

O projektu Zdravá školní jídelna

Školní jídelna, kterou navštěvuje Vaše dítě, je od roku 2017 držitelem certifikátu Zdravá školní jídelna. Projekt přináší rady, recepty a příručky, které pomáhají školní jídelnu sladit s nejmodernějšími poznatky o zdravé výživě. Jedná se o zpestření a zatraktivnění školního stravování dle soudobých vědeckých informací a trendů pod dohledem odborníků.

Projekt staví na těchto základních informacích:

Podle WHO lze správnou péčí o zdraví předejít 80 % onemocnění srdce a cév, 80 % cukrovky 2. typu a 40 % nádorových onemocnění

Dětství a adolescence jsou kritickým obdobím v životě člověka z hlediska zdraví, ale
i rozvoje osobnosti. V tomto období jsou fyziologicky zvýšené požadavky na nutričně plnohodnotnou stravu.

Stravovací návyky a životní styl, který si jedinci upevní již v dětství, zpravidla přetrvávají do dospělosti.

10 kritérií, které bylo nutné splnit pro získání certifikátu:

Pitný režim s omezením cukrů.

Jídelníček je sestaven dle pravidel Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši.

Spotřební koš je veden správně a bezchybně.

Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí.

Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience.

Jídelníček je veřejně dostupný.

„Vím co jím“ – zařazování receptur s limitovaným množstvím soli.

Výzdoba jídelny.

Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy.

Čtvero ročních období – zařazování sezónních potravin.

Školní jídelna od 1. 9. 2015 začala standardně nabízet k výběru sladký i nesladký nápoj ke každému obědu a v souladu s Nutričním doporučením MZ ČR ke spotřebnímu koši sestavuje jídelníček. Další inovace se připravují.

Školní jídelnaObrázky v jídelněObrázky v jídelněKuchařky